Na največ računalniških napravah na svetu teče operacijski sistem Linux, ki ga je razvil in leta 1991 javnosti predstavil Linus Torvalds. Danes ga razvija ogromnna skupnost programerjev in uporabljajo ga na zelo različnih napravah, od pametnih telefonov in internetnih strežnikov do namiznih računalnikov. Zaradi odprtokodnega licenčnega modela je uporaba Linuxa in množice programov, ki tečejo na njem, legalno popolnoma brezplačna.

Obstaja cel kup distribucij (različic) Linuxa. Ena najbolj razširjenih je Ubuntu, ki ga v sodelovanju s skupnostjo programerjev razvija in podpira podjetje Canonical (njegov lastnik Mark Shuttleworth je znan tudi po tem, da si je privoščil turistično potovanje v vesolje).

Tipično za Linux je, da je za vsako nalogo praviloma na voljo nekaj različnih programov ali orodij. Tudi namizje (to je uporabniški vmesnik, ki ga vidimo na ekranu in z njegovo pomočjo upravljamo z računalnikom) ni nobena izjema. Namizje MATE je nastalo potem, ko je bila skupina programerjev tako nezadovoljna z uradnim Ubuntu namizjem, da so na osnovi projekta GNOME2 razvili svoje namizje.

Danes je Ubuntu MATE ena od uradnih Ubuntu distribucij. Že osnovna instalacija vsebuje vse, kar normalen (domači ali službeni) uporabnik na računalniku potrebuje. Vključeni so pisarniški programi (kompatibilni z Microsoft Office), spletni brskalnik in klient za elektronsko pošto ter programi za ogled in urejanje multimedijskih vsebin. Pa tudi, če hočemo na računalniku narediti nekaj, za kar ustrezni program še ni instaliran (ali pa nam instalirani program ni všeč), si lahko zelo enostavno in varno naložimo preverjene dodatne programe iz Ubuntu programskega stedišča.

Ubuntu Mate ima dokaj skromne zahteve glede potrebne strojne opreme, zato presenetljivo dobro deluje tudi starejših računalnikih.

S pomočjo Ubuntu MATE lahko tudi vam pomagamo:

  • če imate delujoč starejši računalnik, ki je za novejše in zahtevnejše operacijske sisteme prepočasen, bo deloval bolje, da vam nanj namestimo Ubuntu MATE
  • če še vedno uporabljate Windows XP (ker ga Microsoft ne podpira več, ga je že zaradi varnosti nujno zamenjati), vam lahko namestimo Ubuntu MATE
  • prenesemo vam lahko tudi dokumente, nastavitve in ostalo vsebino iz starega operacijskega sistema na Ubuntu MATE
Microsoft
VMware
Veeam
Synology
pfSense
UbuntuMATE