Požarna pregrada (firewall) pomeni ločitev lokalnega računalniškega omrežja od svetovnega spleta (interneta) oziroma, bolj natančno, zaščito lokalnega omrežja tako, da nadziramo pretok podatkov med njima.

Najpopularnejša odprtokodna (torej brezplačna) programska oprema za postavitev požarne pregrade na svetu je pfSense. Uporabljajo ga tako domače pisarne in mala podjetja kot nekaj tisoč mednarodnih korporacij. Naložimo ga lahko na različno strojno opremo ali ga celo virtualiziramo. Ker za razvoj poleg mnogih prostovoljcev skrbi tudi podjetje, ki nudi tudi plačljivo profesionalno podporo, so vedno na voljo tudi brezplačne posodobitve. To je velika prednost tako v primerjavi z nekaterimi poceni napravicami, kjer so posodobitve na voljo le toliko časa, dokler je napravica naprodaj (to je ponavadi le kakšno leto ali dve) kot z nekaterimi enakovrednimi komercialnimi rešitvami, kjer so posodobitve na voljo le tistim, ki drago plačujejo vzdrževalno pogodbo. Pomembno je tudi to, da je tako na sistemih za več tisoč uporabnikov, kot na majhnih domačih sistemih uporabljena popolnoma enaka programska oprema.

Matične plošče podjetja PC Engines APU predstavljajo eno od možnih variant dobro podprte strojne opreme za pfSense, ki odlično ustreza potrebam manjšega podjetja z nekaj deset na internetu aktivnih uporabnikov ali potrebam zahtevnejših domačih uporabnikov.

S kombinacijo pfSense programske opreme in PC Engines strojne opreme vam lahko med drugim uredimo:

  • varno povezavo vašega privatnega omrežja z internetom z vrhunsko požarno pregrado
  • konfiguracijo storitev (DHCP, DNS...), ki so potrebne na vsakem omrežju
  • VPN (kratica pomeni virtualna privatna mreža) povezave med različnimi lokacijami, kjer imate pisarne, ali med mobilnimi klienti in vašo pisarno
  • nadzor in po potrebi omejitev uporabe internetne povezave s strani posameznih uporabnikov lokalnega omrežja (preprečimo lahko, da bi en uporabnik preobremenil internetno povezavo in s tem onemogočil normalno uporabo vsem ostalim)
Microsoft
VMware
Veeam
Synology
pfSense
UbuntuMATE