Vojna na internetu

internetna vojna

Ta slika ni iz najnovejšega filma Vojna zvezd ali iz kakšne računalniške igrice. To je posnetek iz NORSE. Čeprav se tega morda ne zavedate, na internetu 24 ur na dan poteka vojna in to je ena od spletnih strani, kjer si jo lahko ogledate “v živo”.

Prikaz temelji na podatkih, ki jih Norse zajema vsako sekundo na nekaj sto po vsem svetu razpršenih lokacijah in animacija napadov, ki jo vidite na njihovi spletni strani je le majhna podmnožica vseh prepoznanih napadov.

V tej vojni vseh proti vsem sodelujejo tako internetne kriminalne združbe, kot vojaški oddelki za internetno bojevanje posameznih držav (države uradno to seveda zanikajo). Napadajo hekerji, ki poskušajo vdreti v kakšno odmevno tarčo in se tako proslaviti s svojim poznavanjem internetnih tehnologij in napadajo otroci, ki preizkušajo skripte ali programe, ki so jih našli na netu, čeprav sploh ne razumejo kaj počnejo in se najbrž ne zavedajo, da je to kaznivo. Sodelujejo tudi milijoni “okuženih” računalnikov, ki so se zaradi neizkušenosti svojih uporabnikov “nalezli” zlonamernih programov in postali člani škodljivih robotskih omrežij.

Morda je med njimi tudi računalnik, na katerem zdaj tole berete. Če vas je zaskrbelo, lahko nadaljujte tukaj.

LP, Miro